Blog

A mala a mantra és a titok a világ leghatalmasabb mantrájáról!

2019.03.12 19:20
Végh Susan
A mala a mantra  és a titok a világ  leghatalmasabb  mantrájáról!

A Mala

A malákról már sok helyen sok mindent írtak. én most megpróbálom összekapcsolni a történelmet és a mindennapokat. A mala szanszkrit szó jelentése koszorú. A világ legősibb imagyöngye. Ne felejtsük el a keresztény rózsafüzér, ami a 9. századtól terjedt el vagy az iszlám olvasó tulajdonképpen szintén mala. A buddhizmusba a hinduizmusból került át. Az általános változat 108 szemű. A szanszkrit ABC-ben 108 betű van annak idején a védikus matematikusok nap átmérőjét 108-szor nagyobbra mérték, mint a földét stb. Indiában 108 szent hely található. A buddhista Kánon egyik fő része 108 részből áll. Csenrézinek és Tarának 108 neve van, és buddha lábnyomát is 108 részre osztják. A 108 kiemelten szakrális szám. Vannak 54, 27,18 szemű malák is. Persze most azt kérdezed, hogy miért, ha a 108 olyan kiemelt szám. A válasz egyszerű azért, mert a 108 -as számnak nem a mala gyöngyeinek számában van jelentősége, hanem az elmondott mantra ismétléseinek számában. Azt kell 108-szor ismételni, gyakorlatilag bármilyen gyöngyszám jó, aminek többszöröse 108-at eredményez. Ne legyünk dogmatikusak. Az anyaga? Kezdetben a malákat csak magokból készítették. A magok az életet hordozzák. Később elterjedtek a fából és a különböző drágakövekből kristályokból készült változatok. A tantrikus buddhizmusban bizonyos imádságokhoz speciális gyöngyöket használnak. Persze most rögtön jön a kérdés melyik a jobb melyik mire jó? A válasz kicsit később.

Előbb nézzük meg hogy mi a céljuk. Az elsődleges célja, a mantrák számolása ez egy nagyon egyszerű megfogalmazás. A mala használata fokozza a koncentrációt. Miután nem kell számolni jobban tudsz koncentrálni a mantrára. Ami fontosabb, hogy tapasztalataim szerint fizikailag összekapcsol a mantrával. A mala egy fizikai kapcsolatot ad a mantrával az imával. Egyes iskolákban a malát csak egy meghatalmazott tanító avathatja, be más iskolákban azt tartják, hogy a mala a gyakorlás során avatódig be és telik meg szentséggel. Én is ezt tartom. Vannak tibeti feljegyzések, hogy olyan gyógyítók malái melyekkel már több ezer gyógyító buddha mantrát mondtak el, már azzal enyhülést hoztak, ha rátették őket a beteg testére. 

A malád veled fejlődik. Minden elmondott mantra beépül a gyöngyökbe. Miért viseljük? Viselése emlékeztető. Ez szerintem viselésének egy nagyon lényeges pontja. A mala látása vagy viselése emlékeztet a szándékodra és célodra, amit a mantrádban megfogalmazol. Amit így újra és újra elismételsz magadban. A mala így segít neked szándékaid céljaid elérésében.  Itt a válasz a kérdésre milyen anyagból legyen? Mindegy csak kötődjön hozzád. Mindegy, hogy hány szemű mindegy milyen anyagból van azt válaszd, ami megragad és amit szívesen viselsz. Hiszen ez több mint egy ékszer. Ha azt akartál volna akkor egy karkötőt vagy egy láncot választasz, de te malát választottál. Hidd el ez nem véletlen. Tapasztalataim szerint, akik malát választanak még ha ékszernek is előbb utóbb kipróbálják a mantrázás áldott hatását. Olyan ez, mint az első lépés. Persze nem mindenki szereti ezt közszemlére tenni. Ezért például az egyensúly mala úgy lett megalkotva, hogy a mala jellegzetességek eltávolíthatók legyenek. Így csak te tudod mit viselsz, egy rejtett mala.

Tehát megvan a malád ülj le fogd az első gyöngyöt a hüvelyk és középső ujjad közé (ez a legáltalánosabban használt mód) és kezdj el mantrázni. De mi a mantra?

A mantra

Mi a mantra? A mantra szintén szanszkrit szó talán úgy lehetne lefordítani, hogy a gondolkodás eszköze. Itt jegyezném meg hogy a mostanában divatos megközelítés miszerint alkosd meg a saját „mantrádat” címszóval elmondott motivációs szövegek nem mantrák, bár bizonyos kapcsolat felfedezhető. A mantra nem egy állítás pl. „ma csodálatos napom lesz” .

A mantrák története több mint 1000 éves. A mantrák szent szavak szótagok, egyedülálló lelki képlettel, amelyekről úgy vélik, hogy természetfeletti erővel rendelkeznek. A mantrák a jóga egyik legősibb összetevői voltak.  Lehetnek egy szótagúak, mint pl. az OM az univerzum hangja. Ezek használhatók önmagukban vagy beépülnek mag energiájukkal a mantrák következő lépcsőjébe. A tibeti buddhizmusban úgy gondolják megtestesítik egyes istenségek szentek erejét tulajdonságait. A mantra használatával meghívják ezeket a tulajdonságokat, tehát a mantra tulajdonképpen egy imádság is. Minden mantrának saját hangja és rezgése van. Egyesek azt mondják, hogy a mantrák vibrációs ereje az univerzum az isteniség ereje. Azt is mondják, hogy a mantra rezgései gyógyító hatással bírnak, behatolhatnak a test sejtjeibe, és isteni energiával és erővel töltik ki őket. A tibeti gyógyászatban a mantrával gyógyítás egy külön gyógymód.

Hogyan válassz mantrát, a mantra megválasztása mindig igazodjon a céljaidhoz. Én például gyakran hallgatok és mondok mantrát, például „munka” közben, ha olyan ékszert készítek, aminek egészséget kell adnia gyógyító Buddhát, ha szerencsét akkor Zöld Tarát vagy általánosságban Gayatri mantrát. Jó jó mondod most magadban, de mi közöm nekem ehhez. én nem fogok szanszkrit szövegeket kántálni. Meg minek ez nekem?

A titok

 Te is érzed néha, hogy valami nincs a helyén. Rohanó világban élünk minden csak kapkodás. A munkahelyeden nagy a stressz? Most éppen párkapcsolati problémáid vannak? Egy kicsit több pénz is biztosan jó lenne? Ezek a dolgok mind nyomot hagyhatnak a hangulatodon, sőt később kihathatnak az egészségedre is. Egy történet szerint a Dalai Lámát megkérdezték egyszer

„Mi az élet értelme? Az élet értelme a boldogság felelte. A nehéz kérdés az mi a boldogság?”

Mindenkinek más, nyilván más neked és nekem., de a cél az, hogy boldogok legyünk. Ha nem érezzük boldognak magunkat, biztos, hogy a körülményeinkben van a hiba? Vagy nem látjuk a fától az erdőt? Életed te irányítod a te gondolataid teremtik meg a körülményeidet, néha a benned lévő gátak a legnagyobb akadályok. Ezeket eltüntetheted a mantrázással. Ezzel a mantrával megváltozik az életed, nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan. Napról napra jobb lesz a hangulatod és napról napra egyre többször veszed észre az életed csodáit. Ez az „univerzális mantra”. Ne feledd a mantrákat úgy tekintik különleges hatással rendelkeznek, hogy átalakítsák az elmédet testedet szellemedet. Mi ez a mantra? Számomra legpontosabban Mooji az advaita mester fogalmazta meg. Az Ő szavaival próbálom nektek átadni.

„A te mantrád: Köszönöm. Csak mondd mindig Köszönöm. Ne magyarázz. Ne panaszkodj. Csak mondd: Köszönöm. Mondj köszönetet a Létezésnek.”

Tudom ez néha nem könnyű. Nekem sem pedig csak egy szó , de próbáld meg

 „Köszönöm. Csak így. Nézd meg mi fog történni.”

Köszönöm nektek

Webáruház készítés