Blog

Tisztíts de miért és hogyan

2019.04.24 13:42
Végh Susan
Tisztíts de miért és hogyan

Többször halottátok már a tisztítás és feltöltés szót tőlem, és sokszor kérdeztétek mit jelent miért hogyan. Sajnos ez valóban probléma az ásványékszerek piacán. A legutóbbi Lurdy ház - ban lévő ásványbörzén egy kedves hölgytől a vásárlás után átvettem az ékszerét, hogy gyorsan felület tisztítsam hiszen a börzén megfordult vagy ezer ember és mind megfogdossa természetesen a termékeket, így azok hiába voltak tisztítva töltve, egy gyors „portörlés” ilyenkor nem árthat. A hölgy rám nézett és kedvesen mosolyogva megkérdezte. Megtisztítja? Azt hittem azt nekem otthon kell majd. Mi ??? Csak tisztított feltöltött felszentelt ékszert adok ki a kezemből. Ez első esetben egy hosszadalmasabb több lépcsős folyamat, ami során a kristályok nem csak tisztuláson mennek keresztül, hanem feltöltődnek univerzális energiával és spirituális energiával is.

De miért kell tisztítani? Elfogadod, hogy a kristályok energetikai tulajdonsággal rendelkeznek. Olvastál róluk, hogy pl. megvédenek a negatív hatásoktól mert elnyelik azokat visszaverik szétoszlatják stb. Gyógyítanak kiszívják szervezetedből a káros energiákat.  Akkor most képzeld el hogy egy kristály  valahol a föld mélyén pihen évezredek óta. Ha szerencséje van akkor etikus módon bányászszák ki kézzel, ha nem akkor egy robbanás hozza felszínre. Konténerekbe rakják elszállítják, válogatják csiszolják. Végül eljut egy nagykereskedelmi láncon keresztül egy ékszerkészítőhöz. Délamerika legendás kristályaiból ásványgyöngyöket szinte lehetetlen szerezni vagy legalábbis nagyon drága. A nagyon jó minőségű különleges madagaszkári ásványok kitermelési jogai 90%-ban már Kínaiak birtokában vannak, tehát a kövek először Kínába mennek feldolgozásra. Ezen az úton sokféle inkább negatív mint pozitív hatás éri. Így végig gondolva szerintem már te is érzed, hogy nem te vagy az első „tulajdonosa”.

Ha megbízható helyről vásároltál és ékszered valóban tisztított akkor nincs baj. Egy ideig. De a használat során a kövek telítődnek negatív hatásokkal. Pl. eleve védelmi célzattal vetted az ékszeredet a munkahelyeden negatív energiákkal és irigységgel találkozol, ezektől a negatív impulzusoktól az ékszered megvéd, de egy idő után telítődik és már nehezebben látja el a feladatát. Amennyiben szerencséd van és napjaid harmonikusabb környezetben töltöd a kristály akkor is dolgozik. Legtöbbször a benned keletkező negatív impulzusoktól szabadít meg.  Hogy milyen időközönként kell megtisztítani egy ékszert vagy kristályt. Ez a körülményektől függ. A lakásodban elhelyezett kristályokat elég havonta egyszer, hiszen jóval kevesebb impulzus éri őket. Az ékszereket, amiket viselsz két hetente ajánlatos, de havonta mindenképp.

Hogyan? Rengeteg helyen az első sorban a víz, sőt sós víz szerepel. Ezt semmiképpen nem ajánlom. A kristályok jelentős része elveszítheti színét csillogását. Nagyon sok megkopott szappanosodott színű kristállyal találkoztam. Amennyiben a kristály egyébként víztűrő az ékszer egyéb alkotóelemei szinte biztosan nem a fém alkatrészeket, swarovski kristályokat ill. a fűzéshez használt zsinórokat, gumiszálakat károsíthatja a víz (sós víz) és csökkenti azok élettartamát. A magam részéről vizes (alkoholos, sós…) tisztítást csak a gyógyításhoz, kezelésekhez használt kristályokon alkalmazok, ott muszáj.

Javasolt tisztítási töltési módok melyek egyéb előnyökkel is rendelkeznek:

Füstöléssel. Az ékszereket tartsd füstölő fölé. Soha ne a parázsba mindig csak a füstbe mozgasd, hogy a füst érintse az összes gyöngyöt. Tartsd ott amíg a füst lefordul az ékszerről. Nem elég párszor áthúzni a füstön, mint néhány helyen írják! Látni fogod, hogy a füst körül öleli az ékszert majd egyszerűen elfordul. Ilyenkor tartsd a füstbe az ékszer másik felét is azokat a köveket melyek nem kaptak még füstöt. Használhatsz zsályát, természetes gyógynövényes Nepáli/tibeti füstölőket, tisztításhoz a szantálfa füstölőket javaslom. Palo Santo fát. Kinek mi válik be.  Ígértem egyéb előnyöket is. Ez az eljárás nem csak az ékszereket tisztítja hanem a környezetét is ! A füstölővel való tisztítást a tér tisztítására ősidők óta használják szerte a világon. Kicsit meditatív állapotba is kerülhet tőle pláne, ha pl. mantrát vagy kellemes meditációs zenét hallgat közben, úgyhogy ez a módszer igazi 3 az 1-ben módszer is.

Hanggal, amennyiben rendelkezel tibeti hangtállal tartsd az ékszert a hangál fölé és minimum 7-9 alkalommal kondítsd meg és várd meg amíg a hang lecseng a következő megszólaltatás előtt. Az ékszer csillogásán látni fogod ha elég, hihetetlennek hangzik de egy ilyen kezelés során az ékszerek „csillogóbbak” lesznek. Soha ne helyezd az ékszert a tálba. A rezgések olyan erősek a tál belsejébe és a fémfelületen, hogy gyengébb köveket összetörhetnek. Ha pl. van egy ékszertartó állványod akkor „búgathatja” is a hangtálat az állvány mellett. A tibeti hangtálak gyógyító rezgései egészen különlegesek. Nemhiába épül rájuk egy külön gyógyászati ág, de használjuk a tibeti kristálygyógyászatban is csakra vizsgálathoz nyugalmi állapotba hozáshoz. Ez is egy sokoldalú módszer a tál hangja szintén tisztítja magát a környezetet. Tisztítja az aurádat és az elmédet meditatív állapotba hoz. Nagyon „hasznos” eszköz, ha csak egyet tartasz otthon javaslom hogy a középső (solar vagy szív ) csakrára hangoltat válassz.

Holdfény telihold idején helyezd a kristályokat a holdfényre 3-4 órára. Napfény esetén csak a napfelkelte utáni és napnyugta előtti 1 órát használd a túl erős napfény károsíthatja a kristályokat. A holdfény egy visszavert, szűrt, ( kinek mi tetszik ), napfény melynek a kristályokra csak jótékony hatása van. A telihold fénye pedig különleges spirituális tulajdonságokkal rendelkezik. Ha van egy kis időd tarthatsz mellettük egy hold meditációt 

Föld-fa a természet ereje. Helyezze a kristályt a kertben egészséges természetes földre egy éjszakára, vagy egy egészséges fa ágai közé. A földre helyezés erősebb. A föld energiája csodálatos visszaadja a kristályoknak azt az energiát, amit folyamatosan kaptak még akkor, amikor a föld gyomrában voltak. A föld energiája gyógyító, nem hiába javasolják a természetgyógyászok a mezítláb való járást az erdőben tiszta réteken. A fák gyökereikkel szintén a földdel kapcsolódnak és azt az energiát közvetítik. Ha visszalapozol a facebook oldalamon nagyon sok termékképet találsz majd földön vagy fák ágai között voltak fényképezve. Különösen most cseresznyefa virágzás idején .  Ez nem véletlen, nem csak esztétikai okai vannak.

A Dzi gyöngy ékszereket semmi esetre se tisztítsd vízzel! Tisztításukhoz a füstölésen kívül használj 100%-ig természetes szantál olajat. Egy csepp olajat dörzsölj el a gyöngyön, hagyd rajta 10 percig így majd egy puha pamut darabbal töröld le. A szantál olaj nem csak tisztítja ezeket a csodálatos gyöngyöket, hanem táplálja is őket.

Végezetül néhány jótanács ami a hozzám írott levelek alapján sokakat érdekel.

Soha ne aludjon az ékszerekkel. Sokan vannak akik azt hiszik az ékszerek gyógyító hatása akkor érvényesül, ha éjjel nappal hordják. Nem az éjszaka a pihenésé. Pihennie kell a szervezetednek és a kristálynak is éjszakára mindig vedd le.

Hasonlóképpen ne fürödj tusolj az ékszerekben a víz bizonyos esetekben káros hatását, de a tusfürdők és egyéb anyagok biztos hogy egyetlen kristálynak sem tesznek jót. Tusoláshoz vedd le őket. Köszönöm nektek! 

Webáruház készítés